DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Kambodža 2009

 Helena Svobodová, cestovní M + D agentura                                                     

Kambodža - Cambodia - Cambodge 2009...

Koncem října 2009 jsme se vydali do jihovýchodní Asie - do Kambodži. Cestovali jsme přes Turecko a Thajsko - nejprve necelé tři hodiny do Istanbulu, potom 9 hodin do Bangkoku, pak již zbývala zhruba hodina do kambodžského města Siem Reap ležícího nedaleko památky světového významu Angkor zapsané do seznamu světového kulturního dědictví UNSECO.

 

 

 

 

 

První dva dny pobytu byly věnovány návštěvě Angkoru, historické oblasti vzniklé v devátém až patnáctém století.

       

Období angkorské říše bylo jedním z vrcholů kambodžského národa. Lid Kambodže však zažil i obrovské tragedie. Tou největší jistě byla vláda Rudých Khmerů v letech 1975 - 1979. Tehdy bylo zavražděno zrůdným polpotovským režimem 1,5 - 3 miliony Kambodžanů (z národa, který měl tehdy cca 8,5 milionu).  Hromadné hroby byly i nedaleko města Siem Reap. Část pozůstatků nalezených v hromadném hrobě na tzv. Poli vraždění je uloženo ve stoupě na nádvoří jedné ze siamreapských pagod.

Na mnoha reliéfech v Angkoru jsme viděli božské tanečnice Apsary. Khmerský tanec je jistě součástí národního kulturního bohatství.

 

 

 

 

 

Další den pobytu v Kambodži jsme strávili opět v Angkoru - tentokrát byly první hodiny věnovány symbolu Kambodži, jehož silueta je na kambodžské státní vlajce - Angkor Vatu. Potom přišly na řadu další angkorské památky.

      

Velkou část dalšího dne jsme strávili na vodě - rychlou lodí jsme jeli od Siem Reap přes největší jezero v Asii  - Tonlé Sap - a po stejnojmenné řece k soutoku s Mekongem v hlavním městě Kambodžského království  - Phnom Penhu.

 

Po zhruba 350 km plavby po jezeře a řece ohromných rozměrů jsme byli v Phnom Penhu. Čekal nás nejdříve první okruh městem, druhý den již detailní prohlídka.

  

Ne, nenapíši, že jsme byli pozváni na čaj k samotnému králi, abychom si poklábosili. Kdyby tomu tak bylo, šlo by klábosení velmi dobře, současný kambodžský král Norodom Sihamouni chodil do základní školy v Praze - Dejvicích, v Praze studoval na taneční konzervatoři, potom i na Vysoké škole múzických umění tanec. Velmi dobře a rád mluví česky.

 

My jsme sice navštívili královský palác, byli jsme ovšem pouze ve veřejně přístupných částech, viděli jsme Trůní sál, Stříbrnou pagodu a další.

  

Na nejvyšším kopci v rovinatém Phnom Penhu stojí pagoda Vat Phnom. Kolem něj můžete koupit třeba lotosové květy, které pak můžete obětovat.

  

Město se v době našeho pobytu chystalo na vodní slavnost. Vždyť voda znamená pro Kambodžu tolik moc.  A právě před Královským palácem se do mohutného Mekongu vlévá řeka Tonlé Sap, která vždy dvakrát do roka mění svůj tok. V období sucha teče tak, jak teče většina řek, od pramenů k ústí, v období dešťů díky stoupajícímu Mekongu, který přináší vodu z dalekých hor  se proud vody obrátí, aby tekl od Mekongu k jezeru Tonlé Sap, které několika násobně zvětší svoji plochu.  V minulosti král vyplouval v určitý okamžik do soutoku obou řek, aby klepnutím na hladinu dal pokyn, kterým řeka Tonlé Sap má téci. Dnes již král z tribuny na břehu řeky přihlíží každoročně třeba závodům dračích lodí, zářícím alegorickým lodím. Svátek vod je dnes symbolem očekávání bohaté úrody, kterou řeka se svoji vodou přinese.

     

Závěr kambodžského putování byl věnován pobytem u moře ve městě Sihanouk Ville. 

                  

© Hynek Hladík 2007 - 2022

aktualizováno: 23.11.2022 09:52:25